Remar Medikal Cihazlar Yönetim Kurulu Başkanı; Remzi Kanbur Medikal Türk Dergisi'ne Anlattı!

Remar Medikal Cihazlar Yönetim Kurulu Başkanı; Remzi Kanbur Medikal Türk Dergisi'ne Anlattı!

Medikal ve tıbbi cihaz anlamında ülkenin ihtiyacı olan ürünlere odaklanan Remar Medikal Cihazlar A.Ş., AR-GE ve inovasyon çalışmaları sayesinde Türkiye’de ilk kez ‘Otomatik Kalp Masajı’ CPR cihazını üretmeyi başardı ve ihracata başladı.
 

  • Öncelikle sizleri tanımak isteriz. Remar’daki konumuzdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Benim ismim Remzi Kanbur. 1944 yılında Rize’ de doğdum. 60 yıldan fazla bir süredir üretim sektörü içindeyim. Remar Medikal Cihazlar firmasının yönetim kurulu başkanıyım. Üretim, yönetim ve Ar&Ge çalışmalarımızı 16.000m ² lik kapalı alanımızda sürdürüyoruz. Amacımız, ülkemizde üretilmeyen cihazları üreterek sağlık sektörünün hizmetine sunmak ve ülke ekonomisine de katkı sağlamak.

  • Bize Remar Medikal' in yeni cihazlarından ve hizmetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Remar Medikal olarak 2018 yılında Ar&Ge çalışmalarına başladığımız Türkiye’nin ilk ve tek Otomatik Kalp Masaj Cihazını üretmeyi başadık. Ürettiğimiz cihazın 2021 yılının Mayıs ayının sonunda CE belgesini alarak sağlık sektörünün hizmetine sunduk.

  • Ceper1 Otomatik CPR Otomatik Kalp Masaj cihazı nedir? Nasıl ve ne için kullanılır kısaca bilgi verebilir misiniz? 

Kardiyak arrest (solunum ve dolaşımın durması), gerçekleşmiş kişileri hayata döndürmek amacıyla elle yapılan kalp masajı müdahelelerde yaşanılan sorunları bertaraf etmek için geliştirilmiş, kesintisiz ve etkili göğüs kompresyonu sağlayan ve acil müdahele ekiplerine yardımcı olan ilk yardım cihazıdır.

İlk yardım ekipleri tarafından kalp masajı yapılan bölgeye yerleştirilerek yedek bataryaları sayesinde saatlerce, kesintisiz ve etkin kalp masajı yapmak üzere tasarlanmıştır.

  • Ürün portföyünüze  yeni ürünler ekleyecek misiniz? 2023 yılı hedefleriniz nelerdir?

Şu anda yine Türkiye’de ilk ve tek üreticisi olacağımız 2 farklı proje üzerinde çalışoruz.

Bu projelerden ilki “ Disposable defibrillation pedleri”. Bu projemizi yıl sonuna kadar bitirerek CE belgesi ile yine sağlık sektörünün kullanımına sunmayı planlıyoruz.

Diğer projemiz henüz dünyada da üretilmemiş ve benzeri olmayan bir cihaz olacak. Bu projemiz ile ilgili çalışmalarımız ve denemelerimiz halen devam ediyor. Amacımız bu cihazımızı da CE belgesi alabilecek aşamaya getirebilmek.

  • Remar ileriye yönelik sektörde nasıl bir ivme kazanacak?

Tıbbi cihaz sektöründe henüz yeni bir firma olmamıza rağmen şimdiden çok iyi bir ivme kazandığımızı düşünüyorum. Ürünümüzün ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtımını yaparak müşteri portföyümüzü oluşturmaya çalışıyoruz. Öncelikle CEPER1 Otomatik Kalp Masaj Cihazımızın FDA belgesini alarak Amerikan pazarında da etkin olmak istiyoruz. Amacımız tüm ürettiğimiz ürünlerin FDA belgelerini de almak. Böylelikle uluslararsı arenada bütün rakiplerimiz ile yeterince rekabet edebileceğimize inanıyorum.

  • Türkiye'nin ve bulunduğunuz sektörün bugünü ve geleceği hakkında fikirlerinizi öğrenebilir miyiz? 

Halen ülkemizde kullanılan tıbbi cihazların %90’ı maalesef ki yurt dışından ithal ediliyor. Öncelikle ülkemizdeki tıbbi cihaz üretim sayısını artırmamız gerekiyor. AR-GE bilinci son yıllarda gelişti ancak bunun üretime yansıması beklentilerin çok gerisinde kaldı. Firma olarak  biz bu durumu ekonomik gücümüz sayesinde aştık fakat diğer firmaların bizim kadar şanslı olduklarını sanmıyorum.

Sektörün geleceği için üretim yapmayı planlayan yatırımcıların sistem içindeki karar verici yöneticilerle daha çok bir araya gelmesi gerekir. Tarafların bir araya gelmesiyle oluşacak ortamda sinerji yaratılacağını ve çok daha yararlı işler yapılabileceğine inanıyorum. Bu sayede sektörün görüş liderleri ile mentorluk çalışmaları da yapılabilir. Üretim yapmayı planlayan firmalara sadece üretim için alan değil, ürettikleri ürünün fiyatlandırması, pazarlaması ve pazara uyumu ile ilgili de eğitim verilmesi gerekir.

  • Son olarak eklemek istedikleriniz?

Firmamıza olan ilginiz ve sektöre olan katkılarınız için teşekkür ederiz.